Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
dinsdag, 7 juli, 2020 - 01:11

Beddermolen wordt gerestaureerd

maandag, 9 november, 2015

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft een erfgoedpremie van 559.000 euro toegekend voor de restauratie van de windmolen op de site van de Beddermolen in Tongerlo. Deze houten staakmolen zal na restauratiewerken opnieuw graan malen. 

Na de aankoop van de windmolen in 2011 werd architect Patrick Vanroy aangesteld om het restauratiedossier voor de windmolen op te maken. De gemeente en Kempens Landschap besloten daarbij om ook het binnenwerk opnieuw terug te plaatsen zodat de molen kan doen waarvoor hij gemaakt is: graan malen.

“Na de nodige jaren van studiewerk, diende de gemeente het dossier in de zomer van 2014 in bij de Vlaamse overheid", vertelt burgemeester Guy Van Hirtum. "Deze kan 80% premie geven omdat het een beschermd monument betreft. De totale investering voor de restauratie en het binnenwerk is geraamd op 645.914,64 euro. Het aangevraagde subsidiebedrag is 559.620,28 euro. De gemeente Westerlo draagt de overige 86.295 euro. Kempens Landschap zorgt vanuit haar expertise mee voor de inhoudelijke begeleiding.”

Categorieën: 

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo