Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
woensdag, 5 augustus, 2020 - 04:06

Eerste ‘zelfrijdende’ trucks vertrekken vanuit Westerlo en Brussel

dinsdag, 5 april, 2016

Dinsdag zijn zowel vanuit Westerlo als vanuit Brussel twee 'zelfrijdende' trucks vertrokken. De vrachtwagens rijden in het kader van het Nederlandse initiatief 'European Truck Platooning Challenge'. Daarbij doen twee vrachtwagens exact dezelfde rem- en gasmanoeuvres. De trucks zetten koers richting Rotterdam.

Voor twee trucks die 'platooning' toepassen, kan dit jaarlijks leiden tot tien procent minder brandstofverbruik en dertig ton minder CO2-uitstoot. De vrachtwagens zijn semiautomatisch bestuurd via verschillende rijhulpsystemen, maar de chauffeurs moeten nog altijd ingrijpen bij het remmen of bochten nemen. 

"Iveco, en ook de andere constructeurs, engageren zich om verder te werken aan die technologie. Wat nu nog ontbreekt, is de infrastructuur en de standaardisatie. De wetgever moet nog bepaalde regels vastleggen, want het zou toch mooi zijn dat we vrachtwagens van verschillende merken in de toekomst aan elkaar kunnen koppelen. Wij zijn er alvast klaar voor", laat Jean Marie Verheyen, Press Manager van Iveco weten.

Naast Iveco doen ook Mercedes, MAN, DAF, Volvo en Scania mee aan de European Truck Platooning Challenge. Die wordt door Nederland georganiseerd in het kader van hun voorzitterschap van de Europese Unie. De trucks vertrekken uit verschillende Europese landen en komen dinsdag aan in Rotterdam. Tijdens hun reis naar Rotterdam zullen ook trucks van Volvo en DAF Vlaanderen doorkruisen.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Categorieën: 

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo