Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
zondag, 24 januari, 2021 - 19:36

Op abdijentour door de Kempen

dinsdag, 24 april, 2018
Een fantastische replica van Leonardo da Vinci’s ‘Het Laatste Avondmaal’. Een kruidentuin met intrigerende planten als ‘slaapmutsje’ of ‘monnikenpeper’. Of een zalige lunch met brood, bier en kaas op een al even zalig terras… De vernieuwde Abdijenroute betekent ontdekken en genieten. De bewegwijzerde auto- en motorroute verbindt de eeuwenoude norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk. Een interessante én inspirerende toeristische trip door de Kempen. Ook voor wie minder mobiel is.

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. De norbertijnen van Tongerlo, Postel en Averbode drukten hun stempel op het leven en het landschap in de Kempen. Na een tumultueuze geschiedenis vormen ze vandaag een oase van rust en reflectie. Volg de blauw-witte borden van de Abdijenroute en maak kennis met hun verhaal, hun erfgoed en hun bewoners.

De norbertijnenabdijen van Tongerlo, Postel en Averbode en de Priorij Corsendonk in Oud-Turnhout combineren moeiteloos oud en nieuw. Je ontdekt er zowel een romaans kerkje als een knap, hedendaags bezoekerscentrum. Een klank- en luisterspel bij een 16de-eeuws meesterwerk of een hippe hotelbar in een middeleeuwse gewelvenkelder. Pik een rondleiding met gids mee of maak een wandeling langs de knooppunten rond het domein. Trek zeker ook tijd uit om te proeven van het abdijlekkers. Origineel presentje voor de thuisblijvers? Dat vind je in de abdijwinkel. Langs het traject van de Abdijenroute liggen nog meer aanraders. Het Grote Netewoud, de Merode of de Kempense Heuvelrug nodigen uit om even de benen te strekken. En in waterDOEcentrum Hidrodoe, recreatiedomein Zilvermeer of het klompenbelevingspad in Laakdal amuseren klein én groot zich.

De Abdijenroute is 105 km lang en verbindt o.a. Mol, Meerhout, Laakdal, Averbode, Westerlo, Herentals, Kasterlee, Oud-Turnhout en Retie. De abdijen van Tongerlo (Westerlo), Postel (Mol) en Averbode vormen ideale startpunten. De auto- en motorroute is bewegwijzerd met blauw-witte borden met vermelding ‘Abdijenroute’.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo