Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
dinsdag, 19 januari, 2021 - 12:13

Robots nemen DAF over en verhogen productie tot 300 cabines per dag

woensdag, 15 november, 2017

De toekomst aanschouwt u vandaag bij DAF: daar blinkt de modernste cabinelakstraat ter wereld. In een enorme fabriek kunnen robots de truckcabines in 3.000 verschillende kleuren spuiten. Ze werken er tot 300 per dag af, en daar zijn amper 65 werknemers voor nodig.

Honderd miljoen euro. Zoveel geld heeft DAF Trucks er voor over om het spuiten van truckcabines tot een state of the art-onderneming te maken. “Deze investering verankert DAF als bedrijf voor de volgende 25 jaar in Westerlo”, glundert de fiere burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V). Want, robots of niet, bij DAF in Oevel (Westerlo) werken nog altijd 2.600 mensen.

“DAF is van goudwaarde voor Westerlo. Het is een trouwe werkgever, die hier al vijftig jaar een fabriek heeft”, beseft Van Hirtum.

De nieuwe lakstraat had er eigenlijk al langer moeten staan. “In 2008 hebben we hier de eerste heipalen in de grond geramd”, zegt Harry Schippers, vicepresident van DAF. “Maar toen viel de economische crisis ons op de nek en hebben we het hele project in de ijskast gestopt.”

Met de heropleving van de Europese economie schakelden ze bij DAF een versnelling hoger. De bouw van de enorme bedrijfshal startte in september 2015. “Aan de bouw en de installatie van de robots werken de afgelopen twee jaar 800 externe medewerkers”, vertelt Marc Beets, fabrieksdirecteur van DAF Trucks Vlaanderen.

Al zes maanden zijn ze bezig met de productie op punt te stellen. Vandaag rollen bij DAF 245 cabines per dag van de band, het meeste ooit, maar de productie kan er worden opgedreven tot 300 per dag. “Dat zijn er 70.000 per jaar”, rekent Marc Beets. “Dat betekent een groei met 50 procent ten opzichte van de oude lakstraat.” Die capaciteitstoename stelt DAF in staat om straks 20 procent van de truckmarkt in Europa voor haar rekening te nemen. De productieverhoging luidt in de nabije toekomst ook nachtarbeid bij DAF in.

Aangezien de spuitkoppen van de robots de vernevelde verf fijner aanbrengen dan mensenhanden, bespaart DAF 100.000 liter verf per jaar. Nadat de cabine in een verfbad is ondergedompeld, zie je in een volgende fase de ene robot de deuren van de cabine openen. Op hetzelfde moment lakt de andere robot de cabine door zijn spuitkoppen aan 50.000 toeren per minuut te laten draaien. Dat om de hoogste kwaliteit te krijgen met een zo laag mogelijk gebruik van lak. Zonder het minste stofje en zonder een druppel te veel.

(Bron: Het Nieuwsblad)

Categorieën: 

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo