Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
woensdag, 5 augustus, 2020 - 03:58

Vandalen vernielen beeld uit 1887

dinsdag, 5 januari, 2016

Vandalen hebben het beeld van aartsengel Gabriel in het kapelletje op Riet in Westerlo vernield. "De vernieling is compleet. Restauratie zal moeilijk zijn en zeer kostelijk", zegt Jef Thys van Heemkring Ansfried. Tipgevers worden beloond.

Het vandalisme gebeurde vermoedelijk tijdens oudejaarsnacht. Het beeld had een grote historische waarde. De leden van Heemkring Ansfried Westerlo hopen dat de daders ontmaskerd kunnen worden.

"Het stukgeslagen beeld is er één van aartsengel Gabriel. Het monument werd in 1887 door gravin de Merode geplaatst", weet Jef Thys, secretaris van Heemkring Ansfried. "De gravin had de belofte gedaan een kapelletje te plaatsen bij de geboorte van een zoon. Op 28 november 1887 werd Charles de Merode geboren. Belofte maakt schuld, en dus liet ze een kapel bouwen."

Het was al de derde keer dat het beeld beschadigd raakte. De eerste keer gebeurde dat tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen een dronken Duitse soldaat een hand van het beeld sloeg. Ook in 1995 sloegen vandalen een hand af. Telkens werd het beeld gerestaureerd.

"Maar bij dit derde geval van vandalisme vrezen we dat de vernieling compleet is. Het beeld ligt in gruzelementen. De restauratie zal moeilijk zijn en zeer kostelijk", besluit Jef Thys. "Heemkring Ansfried rekent op een tip om de daders te ontmaskeren, de tipgever mag van de heemkring een beloning verwachten."

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Categorieën: 

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo