Westerlo.info

De site voor en door Westerlo
dinsdag, 26 mei, 2020 - 19:10

Eerste Molenfeesten aan gerestaureerde Beddermolen

Op zondag 6 augustus 2017 organiseerde de Landelijke Gilde van Tongerlo voor het eerst de Molenfeesten. In de voormiddag was er een boerenontbijt, een molenwandeling en een misviering met muziek van fanfare de T-blazers. In de namiddag werden de bezoekers getrakteerd op een optreden van Westelfolk. Naast allerlei activitetien voor kinderen zoals een kinderboerderij en springkastelen konden volwassenen kijken naar korenpikken, vlegeldorsen, oude tractoren en oogstmachines en ploegen met paard. 

De Molenfeesten worden georganiseerd naar aanleiding van de restauratie van de Beddermolen. In 2010 werd de historische molen Beddermolen aangekocht door Kempens Landschap vzw. Wat later ontstond de opportuniteit om de volledige site van de Beddermolen aan te kopen met molenhuis, stal, schuur en bijgebouw. Door een combinatie van subsidies landinrichting en onroerend erfgoed kan deze historische site aangekocht en terug hersteld worden.

De renovatie van de gebouwen is gestart in 2015. Ook de herinrichting van de omgeving is intussen begonnen. Het betreft o.a. de heraanleg oprijlaan en middenplein, plaatsen van recreatieve infrastructuur en groenwerken. Einde van de werken is voorzien in 2018.

De site van de Beddermolen betreft een cultuurhistorisch zeer waardevol domein, dat inherent verbonden is aan de Merode en dus van grote waarde is voor de gemeenschap. De gebouwen behoorden de laatste eeuw toe aan de adellijke familie van Strydonck de Burckel, waardoor ze evenwel afgesloten waren voor het publiek.

Ten slotte nog enkele sfeerbeelden van de Molenfeesten:

Navigatie

Sponsors

Enquete of Kwis

In welk boek van Willem Elsschot spelen de kastelen van de Familie De Merode een rol.

Tweets voor en door Westerlo